Γνωρίστε την Λήμνο

Γνωρίστε τη Λήμνο, το ανεξερεύνητο νησί του Ηφαίστου, των θρύλων της Μαρούλας και της Δοξανιώς, της θαυματουργής «λημνίας γης», στο νησί με τους μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, τα πανέμορφα κάστρα, τις ιδιαίτερες παραλίες, τα πέτρινα παραδοσιακά χωριά, τα αρχαϊκά μυστήρια, αλλά και τα περιζήτητα προϊόντα της ηφαιστειακής γης.
Γνωρίστε τη Λήμνο
Η ιστορία του νησιού μάς πηγαίνει χιλιάδες χρόνια πίσω, όταν στα τέλη της 4ης χιλιετίας π.Χ. αναπτύχθηκε στην Πολιόχνη ένας από τους σημαντικότερους προϊστορικούς οικισμούς στο Αιγαίο.
Προχωρώντας στους αιώνες, ο θεός Ήφαιστος γίνεται προστάτης του νησιού, όταν μαγεμένος από τη φωτιά των ηφαιστείων της Λήμνου, φτιάχνει στο νησί το εργαστήρι του, σύμφωνα με τη μυθολογία. Στην Ηφαιστεία, την αρχαία πόλη του 5ου π.Χ. αιώνα, με το μοναδικό αρχαίο θέατρό της, λατρευόταν ο αρχαίος θεός και τα παιδιά του, οι Κάβειροι. Στο ακρωτήριο της Χλόης, πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Ηφαιστείας, υπάρχει το περίφημο Ιερό των Καβείρων, όπου τελούνταν τα Καβείρια Μυστήρια, τελετές που είχαν σχέση με τη γονιμότητα και την αναγέννηση της φύσης.
Γνωρίστε τη Λήμνο
Αλλά η ιστορία συνεχίζει το ταξίδι της και μας προχωρά στα βυζαντινά χρόνια των Κομνηνών και στην πανέμορφη Μύρινα, την πρωτεύουσα του νησιού. Χτισμένο σε μια απόκρημνη χερσόνησο δεσπόζει το κάστρο της, χτισμένο τον 12ο αιώνα μ.Χ. από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ανδρόνικο Α’ Κομνηνό. Τα στενά και τις σκιές του κάστρου περιδιαβαίνουν τώρα ελεύθερα 60 περίπου ελάφια (του είδους Dama dama), δωρεά του δήμου της Ρόδου.
Δεν είναι δυνατόν να επισκεφτεί κανείς τη Λήμνο, χωρίς να θαυμάσει από κοντά τα πανέμορφα χωριά της. Παραδοσιακοί οικισμοί φτιαγμένοι από μοναδικούς τεχνίτες που ήξεραν να δουλεύουν την πέτρα με αριστουργηματικό τρόπο, σε προσκαλούν να τους περπατήσεις και να σε δελεάσουν με το καταπληκτικό φαγητό και κρασί που προσφέρουν.
Γιατί στη Λήμνο δεν έχει μόνο η Ιστορία πολλά να πει, αλλά και η πλούσια γαστρονομική παράδοση του νησιού. Τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα, τυριά (μελίχλωρο, φέτα, καλαθάκι, κασκαβάλι), θυμαρίσιο μέλι, σιτηρά (παξιμάδια, τραχανάς, χειροποίητα φλωμάρια), γλυκά του κουταλιού έρχονται να δέσουν με τη μεγάλη ποικιλία λευκών και κόκκινων κρασιών, μεγαλωμένων από τα αρχαία χρόνια στο ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού. Το «Λημνιό» και το «Μοσχάτο» θα συνοδεύσουν με αξιώσεις τις γαστρονομικές σας επιλογές.
Γνωρίστε τη Λήμνο
Γνωρίστε τη Λήμνο
Από την εξερεύνησή μας δεν θα μπορούσε να λείπει το μοναδικό φυσικό τοπίο του νησιού. Οι χρυσές αμμοθίνες, αμμώδεις λόφοι στις βόρειες παραλίες της Λήμνου, αποτελούν ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο και συνθέτουν ένα εξωπραγματικό, μαγευτικό τοπίο, ενώ οι τρεις λίμνες του νησιού με αλμυρό νερό, ενταγμένες στο δίκτυο NATURA 2000, συνθέτουν έναν μοναδικό υδροβιότοπο καθώς φιλοξενούν πολλά μεταναστευτικά πουλιά, χαρίζοντας στους επισκέπτες πολλές ευκαιρίες για παρατήρηση εξωτικών και άγριων πουλιών (ροζ φλαμίνγκο, ερωδιοί, κ.ά.). Η σπηλιά της φώκιας, η σπηλιά του Φιλοκτήτη, το γεωλογικό πάρκο Φαρακλού μπορεί να αποτελέσουν μερικούς ακόμα μοναδικούς προορισμούς στο νησί.
Αφεθείτε λοιπόν στα χέρια της ιστορίας, της γαστρονομίας, της παράδοσης και της μοναδικής φύσης, στη μαγεία αυτού του νησιού στη βορειοανατολική πλευρά του Αιγαίου και ίσως νιώσετε κι εσείς την ευεξία που χάριζε στα αρχαία χρόνια η θαυματουργή «λημνία γη». Ένα νησί, καλά κρυμμένο μυστικό, για όσους αγαπούν τις ήρεμες, αλλά πλούσιες σε ερεθίσματα και εμπειρίες διακοπές.
Γνωρίστε τη Λήμνο
Γνωρίστε τη Λήμνο
Γνωρίστε τη Λήμνο
Γνωρίστε τη Λήμνο